Valborg och helgens bildregn

Idag är det Valborgsmässoafton (som ni säkert redan vet!) och det kom jag på i eftermiddags. Det firas inte här på Irland så jag ordnade min egen lilla majbrasa med hjälp av ett doftljus. Funkar ju det med!


I fredags var jag som sagt på bio, tillsammans med två andra au pairer som bor här i byn. Vi såg en film som hette Albert Nobbs, helt ok! Tror inte jag kommer se den igen, men funkade finfint som lite fredagsunderhållning.

I lördags hade jag en lugn dag, var på en liten marknad här i byn där de sålde ekologisk frukt, hembakade bröd, stickade och virkade saker och så vidare. En söt liten marknad helt enkelt! Varannan lördag kan man besöka den. På kvällen gjorde jag inget speciellt, slappade bara!

I söndags åkte jag och två andra au pairer på en dagstur till området runt Dungarvan i county Waterford. Vi körde en runda som hette Comeragh drive och fick se en massa fin natur, ett vattenfall (som påminde mer om en bäck enligt mig), ett antal får och några kossor! Vi åkte hemifrån klockan tio och var inte tillbaka förrän klockan sex, så det blev många timmar i bilen! Här kommer ett litet bildregn...

 

 

Magic road, en del av Comeragh drive. I den här backen ska man stanna bilen och stänga av motorn, sedan backar bilen av sig själv uppför backen. Jag läste om detta innan vi körde iväg, och trodde inte en sekund på att det var sant. Men jodå, vi stannade bilen (i nedförsbacke), stängde av motorn och vips så åkte vi baklänges uppför backen igen. Väldigt skumt, men kul!

 

Mahon falls, vi hade såklart tänkt gå ända fram med det blåste så fruktansvärt mycket att vi fick vända. Detta vattenfallet ligger ganska högt upp på ett berg, och det blåste så mycket att det knappt gick att andas. Mina hårklämmor flög av!

 

 

 

Väghinder, haha...

 

Och här kommer två bilder som jag tog tidigare, men inte kunde lägga in i datorn förrän nu. Tog bilderna med min mobil och sladden ville inte fungera. Idag har jag varit och köpt en ny! Jag gillar att nästan allt är så billigt här, köpte en morgonrock för €12, två tröjor för €18 tillsammans, och en minneskortläsare för €13!

 

Mallow, det närmsta lite större samhället. Ungefär i storlek med Ystad, det mesta man behöver finns här. Bio, shopping, restauranger, simhall, polisstation...

 

En av pubarna vi var på i torsdags, trångt och mysigt haha...


Veckan hittills

Veckan har hitills varit ganska lugn, barnen har varit väldigt trötta på eftermiddagarna så vi har inte varit iväg på några äventyr direkt. Igår hade barnen Yoga på eftermiddagen och på kvällen var jag i Cork och bowlade med fyra andra au parier. Efter bowlingen gick vi till en pub, men snubben som spelade och sjöng där var så högljudd så vi kunde inte prata haha. Gick till en annan pub istället, nästan proppfull med folk (på en torsdag!!) men där var bättre musik (irländsk, tjoho!). Jag glömde såklart min kamera hemma, tog några bilder med mobilen men det går inte att lägga in dem på datorn av någon anledning... Min sladd till iPhonen är sönder så jag använder sladden till min iPod när jag ska ladda telefonen, kan det ha med det att göra tro? Det går kanske inte att koppla iPhonen till datorn med iPod-sladden? Trots att den passar, hmm... I alla fall, igår var jag hemma vid tolv ungefär och somnade vid ett skulle jag tro, var minst sagt trött när klockan ringde tio över sju idag... Jag har lovat barnen att jag ska göra pannkakor när de kommer hem från skolan, ikväll ska jag gå på bio och imorgon ska jag sova ut, haha!

Utsikten från parkeringsplatsen vid barnens Yogaträning.

Presenterna till familjen

Varsin mugg till barnen, med Pippi och Emil. Jag fyllde dem med typiskt svenskt godis, bland annat Dumle, Daim, Djungelvrål, Zoo, små Marabouchoklad och Kexchoklad.



Barnen fick också varsin Pettson-bok översatt till Engelska. Jag har alltid själv gillat Pettson! Annars är ju någon Astrid Lindgren bok ett säkert kort! Till mina värdföräldrar köpte jag en Sverigeskål från Sagaform och en bok som heter "Sweden - the secret files" av Colin Moon. Boken beskriver Sverige och svenskar på ett humoristiskt sätt och jag tyckte själv den var mitt i prick och väldigt rolig. Det går att läsa boken online här!

Konfirmation

Så dålig jag har varit på att uppdatera! Helgen försvann utan några större händelser, jag var som sagt i Cork och shoppade i lördags, i söndags tog jag det bara lugnt och i måndags likaså. Slappa dagar haha! Men det är skönt, har varit förkyld så jag har passat på att ladda batterierna.
Igår, tisdag, var det dags för 11-åringarna (tror jag?!) här i byn att konfirmeras. En väldigt stor händelse i livet tydligen, och skolan var stängd! Två av barnens kusiner konfirmerades så på eftermiddagen var vi bjudna på konfirmationsfest. Träffade nästan hela släkten och alla var jättetrevliga. De hade en stor uppblåsbar hinderbara i trädgården, vi snackar typ storlek nöjesfält! Barnen hade jättekul och om det inte hade börjat regna hade jag också testat hinderbanan. Det bjöds på massa god mat och typ sju olika efterrätter, mums! Vi kom hem vid halv åtta och barnen var totalt slutkörda..!

Idag har det regnat i stort sett hela dagen, de har varnat för monsunregn de närmaste dagarna! Jippie... Idag har varit en lugn dag, barnen var fortfarande trötta efter gårdagens festligheter så vi hade en lugn eftermiddag, målade lite och tittade på en film. Jag har en del filmer på min dator, och av någon anledning är det roligare att titta på datorn än på TVn... Skumt, jag tycker det är tvärtom! Vi har sett Ponyo två gånger redan, de älskade den!! Supersöt film! Jag lagade en pastagratäng till middag idag som blev uppskattad, kul! Jag har också lovat att laga köttbullar, får dock bli utan lingonsylt tyvärr eftersom det bara finns att få tag på på IKEA... Lite långt att köra till Dublin (3 timmar) bara för lingonsylt. Men när jag är i Dublin ska jag ta en tur till IKEA och köpa lingonsylt, kaviar och tunnbröd! Kanske en förpackning pastaälgar också haha... Tur att vi har IKEA!

Första shoppingdagen i Cork

Idag satte jag klockan tidigt trots att det är lördag för att åka in till Cork och shoppa. Jag spenderade nog två timmar inne på Penneys (Primark i UK) och det kändes som att jag handlade massor, men väl framme i kassan betalade jag bara €26 så det var minst sagt överkomligt! Jag köpte en tröja, en väska, strumpor, doftljus och lite annat smått och gott. Jag hittade också en Laura Ashley-butik, de har jättefina inredningsdetaljer och dessutom var det rea! Jag hittade ganska mycket fint, men även om det var rea var det fortfarande dyrt så jag köpte ingenting... Jag vet i alla fall vart jag ska gå ifall jag vinner på lotto! Jag strosade också runt och letade efter en frisörsalong för att köpa schampo och balsam, hittade efter många om och men en salong. Köpte min favoritserie Kérastase Bain de force mycket billigare än i Sverige, härligt! Det mesta är faktiskt billigare här på Irland, det gillar jag.

Köpte lite blommor idag för att göra mitt rum lite extra hemtrevligt, det återstår att se om krukväxten överlever!


Jag har också hängt upp lite bilder på mitt rum, superenkelt med hjälp av ett långt snöre och tvättklämmor! Väldigt praktiskt när man inte kan/får/vill spika eller skruva i väggarna. På mitt rum fanns redan lite spikar i väggen så det var bara att hänga upp!


Och som avslutning, gårdagens hagelstorm!! Ser ni hur haglet studsar?

Fakta

Efter nästan en vecka på Irland har jag konstaterat att...

- Vänstertrafik är galet förvirrande.
- Vägarna är otroligt smala, kurviga, backiga och gropiga.
- Irländare ÄR trevliga och sociala, det är inte en myt.
- Vädret förändras verkligen hela tiden. Strålande sol i fem minuter, ösregn och mörker i fem minuter, strålande sol, hagel, regn...
- I skolorna får barnen inte gå ut när det regnar, och de tycker det är jättesynd!

Listan kommer säkert att fyllas på, men nu är det dags att sova!

Vänstertrafik

Gårdagen var en lugn dag, familjen var i kyrkan runt lunch och jag var ute och gick en runda, sedan fikade vi hemma hos barnens mormor. Det var sol hela dagen, så skönt! Jag var ute en stund med barnen och försökte lära mig ett fotbollstrick, det gick väl sådär haha... Barnens mormor kom och åt middag på kvällen och vips var det läggdags igen.

Idag har jag varit med och lämnat barnen i skolan, 9:30 börjar skolan!! Så lyxigt så det är inte sant. Visserligen slutar de inte klockan ett som jag gjorde i den åldern, men ändå! Skoluniformerna är så jättegulliga och jag kommer förhoppningsvis bli en fena på att knyta slipsar... Tänk sån skillnad det är, i Sverige kan man ha nästan vilka kläder man vill i skolan och här på Irland är det uniform och slips som gäller... Är det bra eller dåligt, jag vet inte?

Medan barnen var i skolan grejade jag lite med tvätt, sedan åkte jag med min värdmamma till Mallow. Hon skulle dit och göra lite ärenden och frågade om jag ville följa med och gå en runda på stan. Det ville jag, och jag blev avsläppt vid posten där jag köpte lite frimärken, praktiskt att ha hemma till brev, eller vad säger du Pauline?! Jag frågade i kassan hur många frimärken man behöver på ett vanligt brev till Sverige, och fick en mindre chock när hon svarade 82!! Hon menade såklart att man behöver ett frimärke som kostar 82 cent haha... Sedan gick jag längs med Mallows "huvudgata" som var väldigt gullig och det fanns en hel del affärer. Köpte lite smågrejer, ett doftljus till mitt rum bland annat, och försökte hitta någon sorts blomsteraffär men jag lyckades inte. Köpte också kort och födelsedagspresenter till Ida och Olof som snart fyller sex år, skönt att ha det klart.

Klockan två hämtade vi sexåringen i skolan och klockan tre slutade åttaåringen. På eftermiddagen hade de musiklektioner och jag fick lite tid för mig själv, innan jag skulle ut och öva vänstertrafik!!! Familjen har en vän som har jobbat som körlärare, så han brukar ta ut deras au pairer och köra lite vilket var väldigt skönt att veta när jag kom hit! Han var en jättesnäll och lugn person och jag fick väldigt mycket beröm så det var kul! Det svåra är inte att hålla sig på vänstersidan när man kör, det svåra är korsningar, rondeller, backa och parkera! Och att växla med vänsterhanden, det känns helt galet. När jag tog mitt körkort lärde jag mig att hoppa över växlar, alltså 1-2-4 eller 1-2-3-5, men körläraren berättade att hade man växlat så på en irländsk uppkörning hade man kuggat! Lite kul att det är så olika. För att inte tala om hur smala vägarna är här, man är väldigt nära både kanten av vägen och det andra körfältet, lite läskigt men det är väl bara att vänja sig!

Nu är klockan mycket och det är dags att sova, men först ska ni få se lite bilder som jag tog igår när jag var ute och gick.

 

 


Trööööött!

Klockan är bara tjugo över elva på kvällen men jag är så galet trött, och ändå sov jag nästan tio timmar inatt! Det var faktiskt inga problem att somna i en ny säng i ett nytt hus hos en ny familj, lite överraskande faktiskt. Men jag klagar inte! Vaknade dock mitt i natten av att larmet i huset startade, så det var mindre trevligt haha...

Idag har vi haft framme mina scrapbookgrejer som jag tog med, väldigt uppskattat! I eftermiddags skulle båda barnen hem till sina kusiner så jag följde med dit och träffade deras au pair, skönt att träffa någon i samma situation. Efter att vi hade pratat en stund följde jag med mina värdföräldrar till Mallow för att handla mat, så nu hittar jag dit också. Mallow var väldigt charmigt med snirklande gator och hus i massa olika färger. Jag var nog väldigt tankspridd i affären, jag stod och funderade på ditt och datt vid köttdisken och undrade samtidigt lite förvånat varför det inte fanns några förpackningar med svenskt kött idag... En stund senare gick vi förbi spritavdelningen, då blev jag jätteförvånad och fattade inte varför Systembolaget helt plötsligt hade flyttat in i en vanlig mataffär... Jag har nog inte riktigt insett att jag är utomlands än!
På kvällen träffade jag lite släktingar till familjen på en liten grillfest, det var riktigt mysigt och de berättade att de ofta träffas spontant på kvällarna och äter middag tillsammans, det gillar jag! Alla är jättetrevliga här, så att irländare är trevliga är definitivt ingen myt!
Lite senare på kvällen träffade jag tre andra au pairer på puben i byn, en riktigt charmig liten pub komplett med irländsk musik och allt. Vi pratade i ett par timmar men det blev en tidig kväll, alla var trötta!

Jag har inte tagit några bilder idag, sorry Pauline!! Här kommer i alla fall några bilder från gårdagen.

Från bron över till Köpendanmark.

 

"Du, om man vill ha lite mera juice..?"

 

Första skymten av Dublin!


"Ladies and gentlemen, welcome to Dublin..."

Och DÄR kom den första lyckotåren! Flyget landade fem minuter efter utsatt tid, hur de lyckades ta igen 40 minuters försening förstår jag inte. Varför kör inte planen alltid så fort ifall det nu går? Jaja, strunt i det!
Jag överlevde flygresan och är framme hos familjen nu, de hämtade mig på Dublin airport vid tolvtiden, efter att jag hade lyckats hitta min väska och hitta rätt väg! Sedan åkte vi till en restaurang och åt lunch, innan två timmars bilresa väntade. Jag fick se en hel del av det irländska landskapet och det är verkligen superfint, faktiskt finare än det ser ut på bilder. Vägarna däremot, haha. De stora vägarna är jättefina och inga problem alls, men landsvägarna... Jisses! När vi nästan var framme körde vi på en liten liten väg som var så smal att två bilar precis kunde mötas, stora gropar och ojämnheter i asfalten och svängar med dold sikt osv. Gissa vad hastighetsbegränsningen var? 100 km/h!! Helt sinnessjukt haha... Det går såklart inte att köra så fort, men ändå! Jag hade satt 50, absolut max!

Den lilla byn som jag numera bor i ser ut att komma ifrån en sagobok, massa färgglada små hus i långa rader som snirklar sig längs med vägen. Imorgon får jag förhoppningsvis se mer! Familjen är jättegullig och jag känner mig verkligen välkomnad här, riktigt skönt. Efter att barnen somnade ikväll satt jag och mina värdföräldrar och pratade i nästan tre timmar, de berättade lite om sina familjer och lite annat som kan vara bra att veta. På Irland har man skorna på sig inomhus, det kommer jag aldrig att vänja mig vid!

Nu ska jag sova, imorgon tänkte jag lägga ut lite bilder ifrån flygresan. God natt!

Bloggar från flyget!

Äntligen är jag på väg! Lämnade hemmets trygga vrå kvart i åtta imorse, åkte till Kastrup, checkade in och kom igenom säkerhetskontrollen utan några missöden. Hittade min gate i lagom tid och allt flöt på fint, härligt!
Jag förväntade mig att jag skulle vara smått panikslagen på flygplatsen, men jag var faktiskt lugn som en filbunke (nästan). Det kan bero på åksjukepillan jag tog imorse som också har en lätt lugnande effekt, haha!
Jag sitter i alla fall på flyget nu, massa meter upp i luften! Vi lyfte nästan 40 minuter försenade efter något tekniskt strul, det där kändes ju bra att få höra när man sitter och väntar på att få lyfta!! Vi är uppe i alla fall och jag hör nästan ingenting men har inte lock för öronen, skumt!

Norwegian har gratis WiFi i några av sina plan, det tackar man för! Skönt att kunna skingra tankarna, datornörd som jag är haha... Jag har inte tittat ut (ve och fasa) men har tagit en bild mot fönstret, får kolla sen om den blev bra. Nästa gång jag bloggar är jag antagligen framme hos familjen, ska bli så spännande!!

12 timmar kvar

Om mindre än 12 timmar sitter jag på flyget! Jag har sagt det förut och jag säger det igen, det är så himla mycket blandade känslor som far runt i huvudet. Ena stunden känns det galet kul och spännande, tio sekunder senare frågar jag mig själv varför jag egentligen gör det här. Jag försöker att stanna kvar här och nu och njuta av min sista kväll här hemma, men det är lättare sagt än gjort! Det är lite svindlande att tänka på att det här blir sista gången på ett bra tag som jag somnar och vaknar i min egen säng...

Väskan är färdigpackad och klar, 22,5 kg väger den. Lite mer än 2 kilos övervikt alltså, godkänt tycker jag! 79 kr per kilo tar Norwegian om man har övervikt... Trist men inget att göra åt saken! Jag fick plats med nästan allt i väskan, det är huvudsaken. Min systemkamera och lite vår/sommargrejer ska mamma och pappa skicka till mig.
Dessutom stod det på lappen som låg i väskan att man fick packa max 20 kg i den, så jag hoppas att den håller..!
Nu ska jag se någon film och försöka få ett par timmars sömn, vi får väl se hur det går! Egentligen vill jag inte sova, vill ta vara på varenda minut här hemma... Men jag vill inte vara en zombie imorgon, så god natt!



Lite frågor och svar

Nu börjar det verkligen närma sig, om mindre än två dygn befinner jag mig på Irland!! Resfebern har börjat visa sig, men mest känns det kul och spännande. Ikväll träffade jag vännerna en sista gång, sorgligt men snart ses vi igen!

Det har dykt upp lite frågor bland kommentarerna, och fortsätt med det för det är himla kul!! Här kommer svar på frågor som jag har fått många gånger, både här på bloggen och i verkliga livet.

Varför just Irland?
Ja, varför inte? :) Jag har länge varit intresserad av Irland och deras kultur, det började egentligen när jag för några år sedan var ett stort fan av Westlife! Eller ja, det är jag fortfarande men inte riktigt på samma nivå! På högstadiet gjorde jag en del skolarbeten om Irland och det växte väl fram ett intresse kan man säga. Jag är nyfiken på att uppleva deras kultur på riktigt, jag gillar deras musik och dialekt och dessutom lär ju irländare vara ett väldigt glatt och trevligt folk! Vi får väl se om det stämmer :)

Vilken förmedling åker du med/Hur hittade du familjen?
Jag åker inte med en förmedling. Jag fick kontakt med min familj på Aupair-world.net. På den sidan skapar man en profil, antingen som au pair eller familj, och du som au pair får fylla i hur gammal du är, om du har körkort, när du vill åka, hur länge du vill stanna osv. Familjerna som registrerar sig fyller i hur många barn de har, hur gamla de är, hur länge de vill att deras blivande au pair ska stanna osv. Sedan finns det en smart liten sak i profilen som heter Easy find, där hittar man alla de familjer/au pairer som man matchar med. Sedan får man själv ta kontakt med varandra och prata vidare via mail och telefon/Skype.

Är det inte osäkert att åka utan förmedling?
Både ja och nej. Jag har ingen att ta kontakt med om jag skulle få problem på Irland, men det är väl egentligen den enda nackdelen. Jag kommer inte heller spendera de första dagarna på en "au pair-skola" som jag har förstått att många agenturer i USA har, som en sorts introduktion när man kommer fram. Men ärligt talat tror jag inte det är speciellt viktigt. Det jag behöver veta om au pair-livet kommer min familj visa mig, det är jag helt övertygad om. Om inte annat lär jag själv upptäcka det mesta så småningom!
Det finns också en hel del fördelar med att åka utan förmedling. Jag och familjen har kommit överens om vilket datum jag ska åka tillsammans, ingen har bestämt det åt oss. Jag slipper betala massa pengar i avgifter till förmedlingen, och jag kunde själv välja ut vilka familjer jag ville ha kontakt med. Jag kan också själv bestämma när jag vill åka hem, tillsammans med familjen såklart. Jag är inte bunden till ett år eller två år osv.
Om man ska åka till USA som au pair, måste man dock åka med en förmedling. Jag vet inte riktigt varför, men så är det i alla fall. Det finns väldigt mycket bra information på Aupair-world.net så kolla gärna in den sidan!

Det är såklart jätteviktigt att man kollar upp familjen innan man bestämmer sig, t.ex genom att prata med deras tidigare au pairer eller med vänner till familjen. Jag pratade med min familjs dåvarande au pair innan jag bestämde mig, och jag har haft lite kontakt med två av deras tidigare au pairer på Facebook. Prata med familjen i telefon eller på Skype, ta reda på så mycket du kan och lita sedan på magkänslan!

Finns det många au pairer på Irland?
Ja, det finns en hel del. Antagligen inte lika många som i USA, men säkert tillräckligt för att träffa lite nya vänner i alla fall! Jag ska bo i en pytteliten by på landet med ca 200 invånare, och bara där finns det åtta au pairer med mig inräknat. I Cork finns det såklart ännu fler. Sedan tycker inte jag att man måste begränsa sig till att umgås med andra au pairer, Irland har ju 4,5 miljoner andra invånare!

Hur länge ska du stanna?
Det är inte bestämt än, vi ska bestämma det lite längre fram när vi ser hur jag trivs och så att allt funkar bra. Familjens tidigare au pairer har stannat i 9-12 månader, så jag skulle tro att det blir något åt det hållet. Men det får tiden utvisa :)


Provpackat

Problemet med adaptern är löst! Det var inte svårare än att adaptern var till för ojordade kontakter... Ja, jag känner mig ganska dum som inte läste på ordentligt innna jag köpte den! Men jag får helt enkelt köpa en för jordade kontakter också och packa ner båda två. Det skadar ju inte att ha en extra.

Alla avsked börjar bli avklarade, skönt faktiskt! På onsdag kommer de närmaste vännerna hit för att äta lite middag, sedan är det bara torsdag kvar innan jag åker! Helt galet vad tiden har gått fort de här sista veckorna, det känns inte som om det var så länge sedan jag räknade ner månader och nu är det bara dagar!

Ikväll har jag provpackat min väska, det gick helt smärtfritt faktiskt! Jag packade i och för sig inte ner allt, men jag kollade så att det såg ut som att det fick plats haha. Jag har köpt vakuumpåsar till kläder på Rusta, så himla smart uppfinning!

Här har vi kläderna som ska få plats, det ser inte speciellt mycket ut på bilden, men det gör det i verkligheten! Här är fyra par jeans, ett par chinos, en jeansjacka, fyra par leggings/strumpbyxor, några kjolar, en eller två klänningar, ett stort antal tröjor/linnen och tre pyjamasar. Och allt fick plats, utan problem!! Underkläder har jag inte testat att packa ner, men det är nog inga problem. Allt tack vare vakuumpåsarna!

 

Kolla, alla kläder nerpackade och ändå typ halva resväskan kvar att packa ner annat i. Perfekt! Jag vet egentligen inte riktigt vad det är jag ska packa ner förutom kläder, men det blir nog inga problem att fylla väskan. Lite böcker, kameran, sladdar, laddare, hårgrejer (min plattång är galet viktig!) och annat smått och gott. Men det är himla skönt att veta att det finns plats i väskan i alla fall! Nu ska jag gå och packa in presenterna till familjen, jag lovar att visa vad jag har köpt till dem sen!


Skype och icke fungerande adapter

Nu är det bara lite mer än en vecka kvar tills jag åker!! Det känns galet, kul, läskigt, spännande och nervöst. Allt på en gång! Igår pratade jag med mamman och barnen på Skype och det var jättekul, de berättade att de skulle gå på bio på eftermiddagen och i helgen hade de haft födelsedagskalas. På torsdag åker de till England för att fira påsk, och de kommer tillbaka till Dublin en vecka senare och bor hos vänner över natten, och hämtar mig på flygplatsen på fredagen. Från början var det tänkt att jag skulle ta tåget från Dublin till Cork, och det känns riktigt skönt att slippa det! Jag hade säkert lyckats hamna på fel tågstation eller nåt! Nu blir det en lång bilresa på ca tre timmar med familjen istället, mycket bättre!

Idag packade jag upp min reseadapter och testade den, och det var en himla tur. Min sladd till datorns laddare passar nämligen inte! Hur det kan vara så förstår jag inte, det är en helt vanlig sladd?!

Hur mycket man än trycker så går den helt enkelt inte att få i. Galet konstigt, det kanske är något fel på adaptern? Tur i alla fall att jag testade den här hemma först, hade varit kul att stå på Irland utan att kunna ladda datorn haha. Adaptern verkar ha något emot sladdar med en sån klump som datorn sladd har, andra "små" sladdar går utmärkt.

Klumpen till vänster är en förlängningssladd och den passar inte heller, men sladden till höger är till en lampa och den passar. Skumt, mycket skumt! Får väl se om elektrikern (pappa) kan lösa problemet!



RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu