Hem ljuva hem!

Äntligen hemma! Efter en lååång resdag på sammanlagt elva timmar somnade jag gott i min egen säng! Var lite förvirrad när jag vaknade till tidigt imorse och förstod inte riktigt var jag var någonstans... Har ätit filmjölk till frukost och njutit av solen idag! Har saker planerade nästan varje dag nu och jag hade inte tänkt blogga så mycket, berättar vad jag har hittat på senare!
 
Gissa vilken fot som har varit på Irland hela sommaren?!

Bloggar mitt i natten

Klockan är nu 01:42 och jag är klarvaken! Imorgon (eller ja, idag) hämtar Carolin mig klockan 11:30 och vi kör sedan till Cork, där ska jag ta bussen klockan 13:00. Jag är framme på Dublin airport ca 16:25, sedan går mitt flyg hem till Sverige klockan 18:50, landar i Köpenhamn 22:00. Därifrån går tåget nästan hela vägen hem och jag lär vara hemma strax efter midnatt. Över 12 timmars resande blir det! Det ska bli så skönt att komma hem ett tag, även om det bara är nio dagar. Jag hoppas såklart på solsken och sommarvärme, peppar peppar ta i trä!
Nu ska jag försöka sova lite, nästa gång jag bloggar är jag HEMMA!

Bilbana

Äntligen fredag! Idag har vi haft framme en bilbana, vilken nostalgichock det blev för mig!! Körde runt runt i över en timme innan barnen tröttnade, men den stod framme resten av dagen och när barnen hade varsin kompis här i eftermiddag så körde de en stund allihopa. Lite kul att det fortfarande är samma problem med kontakten mellan bilen och banan, ibland stannar bilen mitt i allt ihop och så får man trycka och mecka lite för att det ska funka igen!
 
 
 
I eftermiddag hade som sagt barnen varsin kompis här och de lekte utan problem allihopa så jag hade en väldigt lugn dag! Niall och hans kompis organiserade en skattjakt för Róisín och hennes kompis, skatten var ett paket kakor som de delade på allihopa. Det var uppskattat kan jag tala om! De var riktigt duktiga, fixade ledtrådar och gömställe helt själva. De spelade också fotboll och tennis, cyklade, målade lite och spelade wii. Niall ville att jag skulle visa hans kompis ett klipp på YouTube med Zlatan, som numera är en av hans favoritspelare! Jag har ingenting alls med det att göra, hihi... Hans kompis var mäkta imponerad och sedan var de ju tvugna att gå ut för att öva på alla tricks som de hade sett! Jag tror att en fotbollströja med Ibrahimovic på ryggen kan vara en bra julklapp till Niall..!

Mice krispies

Ännu ett recept... Denna dagen har gått i kökets tecken!! För min del i alla fall... Vi har varit på badhuset i förmiddags och på eftermiddagen gjorde vi dessa, Mice krispies!
 
 
Receptet kommer från en av barnens Moshi monsters-tidningar, Moshi monsters är en såndär småjobbig grej som man samlar på, det finns tidningar, leksaker, godis, tatueringar, spel, webbsida osv... Monsterna har även husdjur, så kallade Moshlings, och har namn som Snookums, Lady Meowford, Coolio och Squidge. Det är en helt annan värld och jag börjar äntligen förstå så smått hur allt hänger ihop..!
 
I alla fall, vi hittade alltså ett recept på Mice krispies i en Moshi monsters-tidning. Det fick vi ju testa! Jag tyckte resultatet var vidrigt, Katie och Paul också, men barnen tyckte det blev supergott! Testa och avgör själva...
  • 120 g Rice krispies
  • 50 g smör
  • 200 g marshmallows (enligt receptet funkar rosa bäst, fråga mig inte varför)
  • Smarties, strössel och godissnören till dekoration
Smält smöret tillsammans med alla marshmallows på låg värme. Rör ner Rice krispies och blanda noga! Ös ut kleggan i en form och platta ut, låt svalna och skär sedan i lagom stora bitar. Använd Smarties för att göra mössens öron, strössel till ögon och nos och godissnören till svans. Vi hade inga godissnören så det blev svanslösa möss! Resultatet är en klistrig sockerchock, men barnen hade väldigt kul!
 
Klegga var ordet...
 
Syns det att det är möss?!
 

Granola bars

Här kommer ett recept på granola bars, jag tror att granola är samma sak som müsli! Jag gjorde dessa idag och barnen tyckte det var jättegott! Perfekt för oss att packa ner i badväskan och knapra på i bilen på vägen hem, håller humöret uppe tills lunchen är klar!
  • 6 dl havregryn
  • 3 dl farinsocker
  • 3 dl grahamsmjöl (jag använde vanligt vetemjöl)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk vaniljextrakt (eller vaniljsocker)
  • 1,5 dl honung
  • Nötter, mandel, torkad frukt, frön, chokladbitar osv.
Jag blandade i hackade hasselnötter, hackade mandlar, pumpakärnor, torkade aprikoser (i väldigt små bitar så att de inte skulle synas!) och små små chokladbitar. Man blandar ihop allt i en skål och fördelar sedan på en långpanna med bakplåtspapper. In i ugnen ca 150 grader tills müslin har stelnat och är lite gyllenbrun, ungefär 15 min tog det. Låt svalna och dela sedan i lagom stora bitar, klart! Receptet kommer från Super Healthy kids, där det finns massor av roliga recept! Jag kommer definitivt att testa fler recept där, kanske rosa gröt till frukost?
 

Då var det tisdag kväll!

Dagarna bara flyger iväg även om det känns som att vi inte gör något speciellt under dagarna... Idag var jag och barnen på biblioteket för att lämna tillbaka våra gamla böcker och låna lite nya. Jag lånade en av Camilla Läckbergs böcker på engelska, vet inte ifall jag kommer läsa den eftersom jag redan har läst den på svenska, men kanske. Bibliotikarien berättade att de snart skulle få in hennes senaste bok och frågade om hon skulle beställa den till mig och det tyckte jag lät rätt bra! Róisín lånade en bok om balett (?) men Niall hittade ingenting han ville låna.
Vi åkte hem och åt lunch och i eftermiddags har vi varit på en cykelrunda och haft en liten spelturnering. "Gissa vem" har de på engelska, simpelt men kul. Niall vann turneringen så imorgon blir det revansch!!
 
Mitt kvällsprojekt just nu är att virka en Dr Who-docka till Jill!
 
Mönster och bild av Nyss Parkes, från Ravelry

Lördag igen

Då var det lördag och helg igen! Denna veckan har gått väldigt fort faktiskt, vet inte riktigt varför? I tisdags var vi som sagt i Doneraile park, barnen var sååå trötta när vi kom hem!
I onsdags hade vi vår au pair frukost med alla barnen, vi var hemma hos Carolin och det gick i stort sett helt smärtfritt. Några små konflikter bland barnen men det får man väl räkna med, med åtta barn i åldrarna fem till tretton! Vi hade massa gott, en tårta, två sorters kakor, scones och muffins. Vi spenderade nästan hela dagen där, jag tror vi åkte hem vid halv fyra ungefär. Resten av eftermiddagen blev väldigt lugn här hemma. På kvällen var jag, Carolin och Lena på puben eftersom det var Lenas sista kväll, på torsdagen var det dags för henne att åka hem till Tyskland. Alltid trist att säga hejdå, men det kommer snart nya au pairer hit och förhoppningsvis är de lika trevliga som de gamla!
I torsdags hade barnen först sin simlektion och det gick också bra, de får privatlektioner så det är nog väldigt effektivt. De är väldigt duktiga båda två, men de lär sig crawl direkt istället för bröstsim?! Det blev jag lite förvånad över, det borde vara svårare att lära sig crawl direkt tror jag? Jaja instruktören vet säkert vad hon gör. På eftermiddagen var vi bara hemma och tog det lite lugnt, cyklade lite runt huset och spelade fotboll.
Igår var vi på badhuset igen på förmiddagen, och på eftermiddagen var Niall hos en kompis och jag och Róisín tittade på en film och åt glass. Så var den veckan slut!
 
Den här helgen är jag helt ensam au pair här i hålan, alla som ska åka hem har åkt hem och Carolin är som sagt med sin familj i sommarhuset. Jag har ingen aning om vad jag ska hitta på, jag skulle kunna åka och shoppa men jag behöver ingenting och det känns lite onödigt att slösa massa pengar då... Jag tror det blir en väldigt lugn helg... Kan ju vara skönt det också i och för sig, men det är lite tråkigt att inte ha någonting alls planerat. Men men, jag kommer säkert på någonting!
 
Såhär soligt och fint var det när jag vaknade igår!

Doneraile park

Herregud vilken latdag jag hade igår! Jag gjorde ingenting vettigt under dagen förutom att jag strök lite kläder. Resten av dagen satt jag vid datorn, läste böcker och slappade! Det var faktiskt rätt skönt. På kvällen åkte jag till Cork för att gå på bio med Lena och Carolin, vi såg en film som hette Seeking a friend for the end of the world. Helt okej, men inget fantastiskt.
 
Idag har vi haft sommarvärme! 21 grader visade bilens termometer när vi var ute och körde, och efter ett par timmar i solen visade den 24!! Hade det bara varit lite mer sol också hade dagen varit perfekt, men det var ganska molnigt trots värmen. Lite sol fick vi i alla fall, hallelujah! Jag, Lena och Carolin åkte med alla barnen till Doneraile park, som ligger ungefär en kvart härifrån. Det är en väldigt stor park med massa rådjur, en ankdamm, en stor lekplats och galet mycket gräsmatta att springa runt på! Vi hade en väldigt bra dag och barnen var nöjda. Vi åkte hem vid halv två och och åt lunch, och i eftermiddag bakade jag och barnen kakor. Imorgon ska vi ha våran au pair frukost, det blir en onsdag istället för en torsdag denna veckan eftersom Lena åker hem på torsdag. Det är en tråkig del av au pair livet, helt plötsligt är det dags för någon att åka hem. Men så är det, och det kommer snart en ny au pair till hennes familj. Bara hålla tummarna för att det är en trevlig typ!
 
 
 

Söndagens äventyr

Idag har jag, Lena och Carolin varit ute på landet och kört fyrhjuling! Vi var utanför en liten by som heter Castlemartyr. Det var riktigt roligt, men lite nervöst i början innan vi fattade hur man skulle köra ordentligt. Vi hade en väldigt rolig instruktör som tyckte att Irland borde ha ett tak för att slippa allt regn. Det kan man ju kanske hålla med om..! Han visade i alla fall hur fyrhjulingarna fungerade och vi fick köra i en slalombana en stund, sedan en lite svårare bana och till slut fick vi köra runt bland kullar, hopp och genom stora vattenpölar. Det var riktigt kul! Det kommer säkert att bli ytterligare ett besök där när det har kommit lite nya au pairer hit till hålan.
När vi var klara var klockan bara halv två, så vi körde vidare till Youghal där vi åt lunch på en pub. Vi hade planerat att åka till stranden eftersom det var soligt och fint imorse, men självklart började det regna. Man ska aldrig planera att åka till stranden här! Inga bilder har jag heller, går ju inte att fota när det regnar...

Garnish island

Jösses vad dagarna flyger förbi här! Igår var jag tillsammans med två andra au pairer, Lena och Carolin, i västra delen av county Cork där vi besökte en liten ö som heter Garnish island. Det tog oss nästan tre timmar att köra dit, mest på grund av att vi körde fel i Bandon och fick vända om... Vi parkerade bilen vid hamnen i Glengarriff och sedan fick vi ta en liten färja ut till ön, och på vägen ut såg vi sälar! Massor av sälar, och riktigt nära båten också. Det var häftigt, de var så söta!
 
Utsikten från färjan
 
 
 
 
 
Själva ön bestod i stort sett av en enda stor park/trädgård, det fanns en italiensk trägård, en "happy valley", ett utkikstorn och lite annat. Ön var inte så stor och vi spenderade ungefär 1,5 timme där innan vi tog färjan tillbaka till Glengarriff igen.
 
Italienska trägården
 
Tyckte detta liknade Stockholms skärgård lite?!
 
 
På hemvägen körde vi via Macroom istället vilket visade sig vara en mycket smidigare väg. Vi hade Pauls gps och den lockade ut oss på massa små vägar mitt på landet. Vi hade verkligen ingen aning om var vi var någonstans, men plötsligt var vi i Mallow igen och nästan hemma. Gps är både bra och dåligt!

Icke-newtonsk fluid

Då var en ganska händelserik vecka slut! Eller ja, min "arbetsvecka" är slut i alla fall. Igår hade barnen en simlektion så vi spenderade förmiddagen på badhuset, sedan åkte vi hem och åt lunch innan det var dags för våran au pair frukost, som vi fick ha på eftermiddagen istället för på morgonen! Vi är bara tre au pairer kvar här för tillfället så vi var inte speciellt många, men det var mysigt ändå och barnen hade kul tillsammans. Kanelbullarna var poppis!
Idag har vi varit på bio och sett Ice Age 4 i 3D, första gången jag såg en film i 3D (jag är sent ute, jag vet!) och jag tyckte det var ganska jobbigt faktiskt. Fick huvudvärk och mådde nästan illa ett tag, men jag vande mig mot slutet. Filmen var jättebra, jag tror jag hade mer kul än barnen haha.
När vi kom hem åt vi lunch och i eftermiddag har vi grejat lite med ett experiment, man blandar majsmjöl och vatten och det bildar en icke-newtonsk vätska, det är svårt att förklara hur det fungerade med det var riktig coolt i alla fall! Barnen tjöt av glädje! Det var en väldigt bra sak att göra med barn, det gick snabbt och även om det var kladdigt under tiden så var det väldigt enkelt att tvätta bort, bara lite vatten på en trasa. Praktiskt!
 

Här kan ni se icke-newtonsk vätska!

Kanelbullar

Nu är barnens sommarlov igång på riktigt, förra veckan hade de sin sportaktivitet varje dag mellan 10 och 14:15, men numera är de hemma hela dagarna och vi får planera massa roliga saker att göra! Igår var vi på biblioteket och efteråt gick vi en snabb shoppingrunda på stan för att köpa garn och stickor till barnen, de vill absolut lära sig sticka och på biblioteket hittade jag två böcker om stickning som vände sig speciellt till barn. Vi får väl se hur detta ska gå, jag är inte speciellt bra på att sticka själv så det är inte helt lätt att försöka förklara för dem. Jag försökte lära dem att virka istället eftersom jag kan det mycket bättre än sticka, men det var svårt. Vi fortsätter att öva!
Idag har vi varit på badhuset på förmiddagen, jag gjorde kullerbyttor i vattnet och kände mig sååå gammal när jag blev alldeles yr och tyckte det var lite smått obehagligt att få klor i näsan... Det har jag aldrig brytt mig om förut?!
I eftermiddag hade Niall en kompis här och jag och Róisín bakade kanelbullar, vi fick lite hjälp av Niall och hans kompis men de var inte speciellt intresserade. Det slutade såklart med att jag gjorde det mesta själv haha, jag tror att kanelbullar är ett lite för stort projekt, de tappar intresset ganska fort. De blev goda i alla fall, ganska små men det gör verkligen ingenting!
 

IKEA

 
Igår ringde väckarklockan redan klockan nio, och en timme senare satt jag i Carolins bil på väg till Dublin och IKEA! Som jag hade längtat haha... Vi var framme vid halv ett och började med att äta lunch, köttbullar! De hade ingen lingonsylt!! Snacka om att jag blev förvånad, IKEA är ju ett ställe där man borde kunna vara säker på att få lingonsylt men nejdå! Fick äta köttbullarna med bara potatismos och sås... Lite tomt var det allt!
 
 
Efter lunchen gick vi hela rundan genom varuhuset och det var ganska litet, i alla fall jämfört med Malmö. Men Malmö är ju det tredje största IKEA-varuhuset i världen så det är kanske lite dumt att jämföra haha. Vi testade soffor, sängar och snurrstolar, och plockade åt oss allt vi skulle köpa. Jag hade en ganska lång lista, och hittade det mesta också. Jag köpte två små krukor med blommor, en tavelram med bilder till, tidsskriftsamlare, förvaringsboxar, väckarklocka och en stor lanter med ett blockljus. Vi var såklart en runda i matavdelningen också och jag köpte fläderblomssaft, Marabou-choklad, nypondryck, tunnbröd och Kalles kaviar! Dagens frukost blev tunnbröd med kokt ägg och kaviar, mmmm...
När vi kom ut från IKEA var det så himla fint väder och riktigt varmt, så istället för att leta upp ett shoppingcenter så irrade vi oss fram till Phoenix park i utkanten av Dublin där vi satt och stekte i solen ett par timmar. Där var väldigt mycket folk som var lite skumt klädda, så vi gissade på att det var någon festival i parken, men sedan fick vi reda på att det var konsert med Swedish house mafia haha! Vi körde hemåt vid sextiden, stannade och åt middag på en liten restaurang i Kildare, och var hemma vid tio på kvällen. En väldigt lyckad tripp!
 

Astrid Lindgren

Idag har jag sett Pippi på rymmen dubbad till engelska... Riktigt skumt, jag hörde de svenska rösterna inne i huvudet hela tiden haha. Jag har försökt hitta några andra av Astrid Lindgrens filmer på engelska men tydligen är Pippi den enda som har blivit översatt... Så himla synd tycker jag, jag har så svårt att tänka mig en barndom utan Bullerbyn, Ronja Rövardotter, Lotta på Bråkmakargatan och Karlsson på taket. Barnen har sett lite från en Madickenfilm, när hon försöker flyga med ett paraply, och de satt som förtrollade trots att de inte förstod ett ord. Därför hade det varit kul att visa lite fler filmer än bara Pippi, men det är ju inget kul för barnen att titta på svenska... Är det någon som vet ifall några andra filmer finns på engelska?

Jag åker hem...

Japp ni läste rätt, den 28 juli åker jag hem! Dock bara för en veckas semester, hihi. Familjen ska åka till sitt sommarhus här på Irland och eftersom jag redan har varit där en långhelg så frågade jag ifall jag kunde åka hem istället och det var inga problem! Så söndagen 28 juli går flyget från Dublin, och jag åker tillbaka den 8 augusti. Jag hoppas såklart på riktigt svenskt sommarväder, peppar peppar ta i trä och allt sånt! Jag håller just nu på att skriva en lista med saker jag vill göra när jag är hemma, bland annat cykla till stranden och grilla, titta på hamnen som är ombyggd, äta körsbär direkt från träden hemma i trädgården och bara njuta av att vara hemma! Nio hela dagar blir det, ska bli så skönt.
 
 
Jag har också en lista över platser jag vill besöka här på Irland och den listan är fortfarande ganska lång, och jag börjar inse nu hur fort tiden faktiskt går. När jag kommer tillbaka från min lilla semester har nästan halva min tid här på Irland försvunnit... Ifall jag nu åker hem till jul som jag har tänkt mig, har fortfarande inget spikat med familjen men antagligen blir det så. Vi pratade om det i förra veckan, och de sa att det var helt upp till mig att bestämma hur länge jag vill stanna. Jag tror att jag kommer känna mig ganska "klar" med au pair livet ungefär vid jul, men det är såklart svårt att veta i förväg. Vi får se helt enkelt! Jag har i alla fall tänkt resa runt så mycket det bara går under helgerna till hösten, så jag hinner se och uppleva så mycket som möjligt av ön innan jag åker hem igen. Irland är ju trots allt ett ganska litet land!

Dingle

Nu är jag hemma i hålan igen! Jag kom hem igår men var så trött så jag glömde bort att blogga. I måndags hämtade jag mamma och Kristin vid tåget i Mallow och vi körde västerut mot Dinglehalvön, där vi skulle spendera ett par dagar. Vi hade verkligen tur med vädret när vi körde dit, lite sol fick vi. Vi kom fram till Dingle vid femtiden och checkade in på vårt Bed & breakfast, åt middag på en pub och somnade tidigt.
På tisdagen skulle vi köra Slea head drive, en ganska känd rutt längs med kusten längst ut på halvön. Vi hade inte lika mycket tur med vädret den dagen, snarare rejäl otur. På förmiddagen ösregnade det, så vi tog det lite lugnt och körde inte förrän framåt lunch. Då duggade det bara lite lätt, men tyvärr var det så dimmigt att vi inte kunde se någonting av kustremsan. Väldigt synd, det är ju därför man är där liksom. Vi kunde se lite fina fält och en massa får i alla fall!
På eftermiddagen när vi kom tillbaka till själva byn Dingle så gick vi en runda och tittade i affärer. Vi åt middag på en annan pub, och där fick vi också höra lite irländsk musik live. Mysigt!
På onsdagen åt vi frukost och sedan körde vi tillbaka mot Mallow och mamma och Kristin tog tåget mot Dublin där de ska spendera ett par dagar innan de åker hemåt igen.
 
Någonstans mellan Killorglin och Dingle
 
Dingle
 
 
 
 
Mitt i alltihopa rinner det en bäck rakt över vägen?! Som dagen till ära verkade vara en mindre flod tack vare regnet... Planen var först att vända men såklart kom det en stor turistbuss bakom oss så det gick ju inte. Guiden i turistbussen kom av och sa att det såg alltid ut såhär och det var inga problem att köra över. Bara att lita på det då ju, och det gick fint till slut!

Vintage rally

Ja något rally var det ju inte! Visst tänker man att ett rally borde innebära någon sorts racing-tävling? Det var i alla fall ett litet nöjesfält med lite karuseller och grejer, en massa gamla bilar på rad och en hel del gamla traktorer också. En loppmarknad i ett tält och det fanns lite djur till salu också... Hemskt var det, i en liten låda trängdes kanske tio små kycklingar och i en annan låda tio små ankungar. En ankunge kostade €8, vi blev alla lite sugna på att köpa varsin! Men var har man en ankunge, i badkaret?!
 
Vi köpte varsin glass och gick runt och tittade på bilarna, det regnade såklart så vi stannade inte sådär jättelänge, lite över en timme tror jag. Här får du en bild mamma, synd att den inte är gul va!
 

Nya Zeeländsk honung och citron...

En drink gjord på citronsaft, honung från Nya Zeeland och vatten gjorde nog gott, jag mår bättre idag och har nästan inte alls ont i halsen längre. Bara envis hosta och lite snuva kvar!
 
Jag gjorde verkligen ingenting igår, vaknade vid halv elva och slappade i mitt rum hela dagen. Var ute i köket och åt lunch vid halv två, sedan slappade jag ännu mer fram tills vi åt middag vid åtta. Somnade ganska tidigt och vaknade utvilad halv tio idag, härligt! Gick dock inte upp förrän halv tolv haha...
Idag ska jag åka till en liten liten by som heter Castletownroche och titta på något vintage bil rally, har ingen aning om vad som kommer hända men jag följer med för att vara lite social efter min isolerade dag igår haha. Det spöregnar så jag får väl packa ner ett paraply... Jag är så trött på den irländska sommaren så jag skulle kunna kräkas, jag förstår verkligen inte hur de står ut år efter år efter år. Jag kan i alla fall se fram emot nästa sommar där hemma, men irländarna har det ju likadant varje år. Fy katten!



RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu