December kan komma

 
Den hamnade i trappan, julkalendern. Idag har jag varit i Mallow och handlat lite grejer som jag har stoppat i påsarna, än så länge mest godis men det ska inte vara godis i alla. Vissa påsar är fortfarande tomma men det syns inte, haha. På lördag när jag är i Cork ska jag köpa de sista sakerna, på söndagarna (första advent osv) tänkte jag att de skulle få någon liten present, men jag vet inte riktigt vad för något. Ska se vad jag hittar!
 
 
Helt galet att det är första december på lördag, jag ska bränna en skiva med lite julmusik att ha i bilen så att det blir lite julstämning! Det är svinkallt här nu, imorse var vägarna lite hala och med sommardäck året runt är det inget kul... Snigelfart i varenda kurva! Jag vaknade inatt och det var frost över hela gräsmattan igen, det glänste så fint och jag fick lite julkänsla!
 
Idag när jag var i Mallow skickade jag också en bananlåda fullproppad med grejer som ska hem, €41 kostade det! Jag tyckte det var rena fyndet, men hon i kassan bad nästan om ursäkt för att det kostade "så mycket", enligt henne haha. Det som är bra med detta företaget är att de inte väger paketen, de går bara efter mått sen kan det vara hur tungt som helst. Perfekt! Det blir nog ett paket till jag får skicka hem, men sedan borde resten få plats i mina väskor. Snart dags att packa, hujedamig...
 

Julkalender

På lördag är det redan den första december och därmed börjar nedräkningen till julafton! Jag älskar allt som har med julen att göra och idag började jag på barnens julkalender... Jag gjorde 25 små papperspåsar (de firar ju den 25e också) enligt den här beskrivningen, enkelt men fint! Sedan klippte jag ut siffror som jag ska limma på påsarna, och de ska hängas upp med tvättklämmor på ett snöre någonstans. Ska be barnen tänka ut något bra ställe de kan hänga på! De dagarna jag har barnen och vi inte ska någonstans på eftermiddagen ska vi göra något julpyssel, och då kommer det finnas en liten ledtråd i dagens påse. T.ex. den dagen vi ska göra lussebullar ska jag lägga russin i påsen, och när vi ska göra pepparkakshus lägger jag i mallarna till huset. På helgerna och de dagarna när vi inte hinner pyssla kommer där ligga en liten godisbit eller nåt annat kul. Hoppas bara att de gillar mina pysselidéer, Róisín är enkel att inspirera men Niall är inte speciell pysslig av sig, men det ska nog gå ändå! Pepparkakshuset ser jag fram emot, funderar på om de kanske ska få göra varsitt istället för att vi gör ett tillsammans... Jaja vi får se!
 

Smygreligiös

Igår var jag på en katolsk gudstjänst för första (och sista) gången! Jag tyckte det var väldigt strikt och allvarligt och kände mig lite bortkommen bland alla katoliker, men Carolin tyckte det var avslappnat och ganska mysigt. Lite kul att vi fick så olika uppfattningar. Men jag vet inte alls hur gudstjänsterna i Tyskland är, de kanske är superseriösa jämfört med Sveriges? Jaja, jag lär inte konvertera till katolicismen i alla fall. Precis innanför dörren i kyrkan fanns där vatten som alla doppade händerna i och gjorde ett sånt där kors framför ansiktet, och vid alla bänkar fanns vad jag trodde var ett fotstöd, men det visade sig att på den skulle man ju knäböja när man bad. Ja, jag kände mig som sagt ganska bortkommen..! Niall läste sin lilla vers i alla fall och det gick bra, han var stolt som en tupp efteråt!
 
 
Vi åt lunch hemma hos kusinerna innan Paul och Katie åkte till Cork för att handla julklappar och jag tog med barnen till badhuset. Där möttes vi av en stor lapp där det stod att vattnet i poolen var kallare än vanligt, jippie... Jag som hade börjat känna mig lite småsnuvig var inte överlycklig, och vattnet var faktiskt kallt. Så länge vi simmade runt så var det lugnt, men så fort vi gick upp blev det svinkallt. Omklädningsrummet var också kallt av någon anledning, så det blev till att byta om kvickt som attan. Kände direkt när vi kom ut att förkylningen var på gång, men ignorerade det. Det var lite tidigt att äta middag, så barnen lyckades locka med mig in i leksaksaffären i Mallow så där inne gick vi länge och väl! Middag på ett smockfullt McDonald's, smakade Twisty fries för första gången och de var ju galet goda!! Håller tummarna för att de kommer till McDonald's i Sverige också. Varsin McFlurry i bilen på vägen hem och sedan kollade vi på en film innan det var läggdags. Paul och Katie var hemma vid halv nio, de hade hittat alla julkappar så de var nöjda! Jag kände mig fortfarande lite halvdålig och var trött, så jag bestämde mig för att gå och lägga mig riktigt tidigt. Katie hade planerat att åka till Dublin med sin mamma idag, men det blev inställt så jag fick en oväntad sovmorgon, det klagar man ju inte på! Somnade vid tiotiden ungefär, och vaknade vid elva av att jag frös fruktansvärt mycket, tänderna skallrade haha. Sov i pyjamas, fleecetröja, stickade strumpor, täcke, två filtar och värmegrejen igång. Galet! Vad mer kunde jag göra liksom. Låg och frös en stund innan jag kom på den briljanta idéen att hämta min mössa och mina vantar. Sagt och gjort, jag kröp ner igen påklädd som om jag sov utomhus. Huttrade en stund till men somnade till slut, och vaknade såklart mitt i natten av att jag var fruktansvärt varm istället haha. Slängde av mössan och vantarna och vaknade kvart över nio av att Katie knackade på min dörr och frågade var Nialls slips var någonstans. Nästan tolv timmar sov jag, och det behövdes nog! Tror faktiskt att mössan och vantarna hade effekt också, förväntade mig att vakna dunderförkyld men jag mår faktiskt helt ok. Lite snuvig och rivig i halsen bara men inte farligt alls. Peppar peppar ta i trä!
 
Idag har vi inte gjort något speciellt på eftermiddagen, vi bakade kakor och sedan ville barnen spela wii, de hade lånat ett nytt spel av kusinerna så de ville så gärna testa det. De spelade tillsammans och höll sig sams hela tiden, kors i taket!!
 
Nu är klockan kvart i nio och jag tänkte faktiskt gå och lägga mig tidigt idag också, det är så skönt att vakna utvilad. Hoppas bara att jag slipper hämta mössan i natt!

The Jameson Experience - Midleton

Idag skulle vi som sagt ha åkt ner till kusten för att titta på valar ute på havet, men igår kväll fick Carolin ett sms om att det var inställt pga dålig väderprognos. Surt, men inget att göra åt saken...
När jag vaknade imorse var hela gräsmattan vit, dock inte av snö (tack och lov) men frost! Det hade varit flera minusgrader under natten och när jag gick upp vid tiotiden var det fortfarande nollgradigt. Ganska ovanligt för att vara på Irland! Det såg så juligt och mysigt ut när det var lite vitt ute, det blev lite julstämning faktiskt.
Jag och Carolin bestämde oss framåt lunch att vi skulle köra till Midleton och titta på Jameson destilleriet, så sagt och gjort. Jag hade bilen, kors i taket, och vi var framme vid halv två. Man fick en guidad tur som var riktigt intressant och verkligen värd hundralappen den kostade... Rundturen var i de gamla delarna av destilleriet så vi fick se den gamla processen, fast det är ganska mycket som görs på samma sätt idag fast med lite modernare maskiner. De nya byggnaderna ligger precis intill de gamla, och de höll på att bygga ut för tillfället. Det går nog bra för irländsk whisky!
 
 
 
 
Gamla tunnor, tror att guiden sa att de rymmer 360 gallons, så typ 1400 liter... Fast hon kan ha sagt något helt annat också, mitt minne är ganska dåligt!
 
Här rörs kornet runt i vatten, ser ju inte så gott ut...
 
 
Världens största pot, vet inte vad det heter på svenska... Kopparbehållare som destillerar whisky kanske man kan säga! Så stor att jag fick dela upp den i två bilder...
 
Här syns det nya destilleriet i bakgrunden. Det enda stället i världen som tillverkar Jameson!
 
Längst till vänster är det helt nyupphälld whisky, sedan 3 år gammal, 5 år, 12 år och till sist 18 år.
 
Det var verkligen en intressant tur, och det luktade så himla gott på hela området... Precis i dörren in till receptionen luktade det mest öl och det är kanske inte världens mest trevliga lukt, men väl inne på själva destilleriet luktade det jäst och nästan som nybakat bröd, så vi gick runt och blev riktigt hungriga! Jag blev sugen på att baka också haha.
 
Ikväll har vi varit på bio och såg en film som hette Mental, riktigt rolig var den! Nu ska jag snart sova och imorgon är det dags att gå till kyrkan, hjälp!!

En månad kvar

Idag är det den 22 november och om exakt en månad är jag hemma igen! Som jag har sagt innan så vill jag både att tiden ska gå fort, samtidigt som det är sorgligt och jobbigt att jag har så lite tid kvar här... Så dubbelt!!
Helgerna är i alla fall planerade, på lördag ska vi ner till havet och se valar och på söndag ska jag till kyrkan(!!!) med familjen eftersom Niall ska få sin first communion i maj nästa år, och på söndag är det någon speciell gudtjänst inför det. First communion TROR jag är första nattvarden, och det firas galet här på Irland. Två av kusinerna som är jämngamla med Niall ska också få first communion, så Carolin kommer också till kyrkan. Skönt så jag inte är ensam icke-katolik haha. Efter kyrkan ska jag passa barnen medan Paul och Katie åker till Cork för att handla julklappar. Ska kolla om det går någon film på bio som vi kanske kan åka iväg och se...
Sedan har jag två lördagar bokade för mina Cambridge prov, ska bli riktigt spännande faktiskt. Är inte nervös än men kommer säkert att bli det... På söndagarna kommer vi antagligen åka iväg på några kortare dagsturer till några ställen som vi inte har varit på än, sedan är det en helg kvar och då ska vi till Dublin och Belfast. Carolins värdmamma hade sagt att Dublin var jättemysigt runt jul så jag hoppas att hon har rätt! Och att vi slipper snökaos... Har ingen lust att sitta strandad här i hålan! Håller tummarna...
 
Nu ska jag äntligen titta på söndagens avsnitt av Solsidan, brukar se det senast måndagar men det har inte blivit av denna veckan. Hoppas det är ett bra avsnitt!! Här får ni något roligt att titta på...
 
 

21 november

Oj vad det är längesen jag bloggade nu! Hade nästan glömt bort bloggen, illa!
I helgen hade jag besök av mamma, mormor och mormors syster Britt-Inger, vi bodde på hotell mitt inne i Dublin fredag - måndag. Jag fick ledigt fredag eftermiddag så jag tog tåget direkt efter att jag lämnat barnen i skolan, skönt med lite extra ledig tid!
På fredagen gick vi runt i Dublin, kollade var busshållplatsen låg inför lördagen och på kvällen åt vi lax, nog en av de godaste jag har ätit! Servitören berättade att laxen hade kommit in samma dag, så antagligen var den nyfångad. Gott var det i alla fall!
 
Dublin

På lördagen åkte vi med Paddywagon tours till Cliffs of Moher, där har jag ju redan varit en gång men det var lika häftigt andra gången!
 
 
 
 
 
Det blev en lång dag, bussen gick 7:10 och var tillbaka i Dublin ungefär 18:30 om jag minns rätt. Så det blev middag och sen sova!

På söndagen åkte vi med ännu en Paddywagon tour, till Galway och Connemara. Tyvärr var det regnigt och lite smådimmigt så det var väl inget jättebra väder, men det var fint ändå. Dock fick vi bara en timme i Galway vilket jag tyckte var ganska lite... Men som sagt regnade det, så vi gick till ett köpcentrum istället för att gå runt i stan.
 
 
 
 
Måndagen spenderades i Dublin, lite shopping innan vi skiljdes åt på tågstationen, jag tog tåget hem till hålan igen. Lyckad helg tycker jag!

Igår kväll ville barnen absolut att jag skulle titta på en serie på YouTube som heter Sminky shorts, så Katie visade mig bland annat det här klippet. Här får ni höra lite extrema irländska dialekter!
 
 
 

Mellanmål

Idag blev jag sugen på att baka och gjorde ostscones till lunch/mellanmål och de blev faktiskt riktigt goda! Róisín gav tummen upp och klämde i sig tre stycken, Niall tyckte inte de var speciellt goda så han käkade mackor istället. Med skivade morötter på, vafalls?! Receptet hittade jag här och det var snabbt och enkelt.
 
Ser nästan ut som pizzabullar... Det måste jag baka!!
 
Har lite dålig fantasi just nu med lunchen/mellanmålet efter skolan... Det blir mest mackor, lite tradigt kan jag tycka. Någon som har lite tips? De äter ju en ganska liten lunch i skolan så de brukar vara hungriga, men samtidigt ska vi ju äta middag ungefär 2-3 timmar senare så de kan inte äta någon stor måltid heller... Pizzabullar kan jag ju testa i alla fall!

Klassiker!

 
Hittade denna gamla klassikern på YouTube för ett tag sedan, herregud vad jag skrattade! Tur att jag var ensam hemma kanske för annars hade de nog trott att jag var lite smått galen här! Det kwittar laaaaa!

Fredagskvällen och shopping

Igår hade jag fiollektion som vanligt, det gick bra! Nya läxan heter Maggie in the woods och jag är nästan helt säker på att barnen har spelat den på tin whistle. Kände dock inte igen melodin alls när min lärare spelade den haha...
Direkt efter lektionen träffade jag Carolin och två nya au pairer, Karolina och Mellie, på puben här i byn. De var glada och trevliga och vi hade riktigt kul, puben var nästan fullsatt och vi pratade nästan hela kvällen med två killar i vår ålder och drack Bulmers (inte jag då, hade bilen). Irländarna trodde inte på att jag är svensk, jag hade en äkta Cork-dialekt enligt dem. Jaha, där ser man? Jag trodde inte jag hade snappat upp något av dialekten men tydligen kan jag inte bedöma det själv haha.
 
Lilla samlingen
 
Eftersom jag hade bilen skjutsade jag hem de andra när vi skulle bege oss hemåt, somnade alldeles för sent och väcktes kvart över nio imorse... Hade glömt att stänga dörren till mitt rum innan jag somnade så jag hörde barnen jättetydligt ute i köket. Kunde inte somna om heller så jag masade mig upp vid halv tio.
Jag, Carolin och en au pair från Mallow, Marion, hade bestämt att vi skulle åka till Cork och shoppa, första stoppet blev ett köpcentrum lite utanför stan som heter Mahon point. Vi åkte vid elva och var inte framme förrän halv ett, vi lyckades missa avfarten och fick köra och vända, och hamnade såklart på fel väg då också haha. Jaja, vi hade inte bråttom. Mahon point var mindre än jag trodde, det såg enormt ut utifrån men vi var klara efter 1,5 timme ungefär. Åt lite lunch och sedan körde vi in till stan istället, jag köpte nästan ingenting (bra jobbat tyckte jag!!), bara sånt som jag behöver till julkalendern som jag ska göra till barnen. Var hemma i hålan igen vid halv sju på kvällen, efter middag på McDonalds haha. Elegant ska det vara!

Treasure chest

 
Glömde helt bort att berätta om en liten affär vi hittade i Galway förra helgen, Treasure chest hette den. Den bestod av massa krimskrams kan man väl säga, och på ovanvåningen hade de julutställning och det var faktiskt riktigt mysigt! Och vad fick jag syn på där om inte svenska ljusstakar från KonstSmide!
 
 
Måste erkänna att jag var riktigt sugen på att köpa en och ha i mitt fönster... Men de är ganska dyra och jag är inte direkt rik för tillfället! Jag är lite nyfiken på om sådana här ljusstakar är populära på Irland, eller adventsstjärnor eller så. Hittills har jag väl inte sett sådär jättemånga dekorationer i folks fönster så jag tror inte det är speciellt troligt!
 
De hade också en exakt likadan tomte som på Vellingeblomman! Han gör volter runt den här grejen, vad det nu heter...
 
Denna filten ville jag så gärna ha, var tvungen att ta en bild bara för att minnas hur den såg ut!!

Min första födelsedag på Irland

Idag blev jag ett år äldre, 22 år. Så gammalt det låter! När folk frågar mig hur gammal jag är så tänker jag fortfarande att jag är typ 18-19, innan jag tänker efter och kommer på att jag inte är riktigt så ung längre. Tiden går fort när man har roligt! I juni är det fyra år sedan jag tog studenten... Herregud!
Idag är det i alla fall den sjätte november och min födelsedag, och dessutom flaggdag så hela Sverige flaggar! Tyckte alltid det var lite festligt när jag var liten :) Jag har blivit firad med sång, tårta, kort och presenter idag, först fick jag kort av barnen imorse vid frukosten, och deras första present var att de skulle vara snälla hela dagen! När barnen var i skolan bakade jag chokladtårta, glömde helt bort att ta en bild på den... Men det var en vanlig chokladtårta med lite dekoration av smält vit choklad på toppen. Katie frågade för ett par dagar sedan om jag verkligen ville baka min egen födelsedagstårta eller om hon skulle köpa en, hon sa att hon tyckte det var lite elakt att låta mig baka den själv haha. Men jag gillar ju att baka så jag sa att det var lugnt!
På eftermiddagen gjorde vi inget speciellt, läxorna tog en himla tid idag av någon anledning. Vi åt min favoriträtt till middag, lax! Lite senare på kvällen kom familjens släktingar hit och åt tårta och jag blev firad med skönsång, fler kort och presenter. Jag fick pengar av släkten vilket inte var helt fel, och av Katie, Paul, Niall och Róisín fick jag chokladpraliner (som snart är slut...) och ett halsband från Button & co, som gör irländska handgjorda smycken. Jag tyckte det var jättefint, och är jättenöjd med hela min dag. Har verkligen en underbar värdfamilj!
 
Halsbandet
Róisíns kort, så gulligt helt i Sveriges färger!
 
Nialls kort, blev alldeles rörd!
 
Födelsedagskort, ska spara allihopa och ta med mig hem!

Galway

Då var ännu en helg över! Denna helgen spenderades som sagt i Galway med Carolin, vi tog bussen klockan åtta från Mallow och var framme i Galway vid halv elva. Lite tur hade vi, busschauffören berättade att om vi hoppade av bussen i Limerick fanns där en expressbuss som gick raka vägen till Galway istället för in om i alla småstäder som den första bussen skulle göra. Så vi var framme en timme tidigare än vi hade räknat med. Vi checkade in på hostelet, lämnade våra väskor och gick sedan runt i Galway för att kolla vad som fanns att göra. Vi hittade turistbyrån och kollade igenom lite broschyrer och kom fram till att det nog inte fanns sådär jättemycket att hitta på... Vi började med en runda till Galway city museum som var gratis, och det är ju alltid plus i kanten! Precis intill museet låg Spanish arch, som var en del av stadsmuren för massa år sedan.
Resten av dagen gick vi runt i alla affärer, shoppade lite, fikade och bara tog det lugnt. Jag köpte en jättevarm, fluffig fleece som säkert kommer att behövas, och ett axelstöd till min fiol som jag hittade billigt i en riktigt bra musikaffär, jag kunde ha gått runt där inne hur länge som helst! Noter i överflöd, instrument och hur mycket tillbehör som helst. Lite sådär halvstökigt och charmigt också, och inte så dyrt. Jag tittade på axelstöd i en musikaffär i Cork innan och det billigaste kostade €35, och detta i Galway fick jag för €15. Lite skillnad! Har precis testat att spela med axelstödet och det gjorde faktiskt jättestor skillnad.
När vi hade sett det mesta av stan köpte vi mat inför kvällen och gick tillbaka till hostelet. Lagade lax med pasta och grönsaksmix, det blev riktigt gott. Hostelet hade ett jättefint, nytt och RENT kök så det var riktigt kul att laga mat där. Jämfört med många andra hostel som kan vara rätt sunkiga... Efter maten tog vi det lugnt ett tag och sedan gick vi till en pub lite senare på kvällen.
 
Idag vaknade vi av tvättmaskinerna i rummet intill oss klockan nio på morgonen. Ganska lagom tid att gå upp, och vi packade ihop våra saker och checkade ut. Åt frukost på ett litet café, jag åt en fruktsallad med yoghurt som faktiskt inte alls vad god... Det var det vanliga typ äpple, vindruvor och päron men sedan hade de blandat i ananas och grapefrukt och det blev så himla beskt och konstigt... Lite besviken när jag ändå betalade nästan en femtiolapp...
Vi kom överens om att vi hade sett allt vi ville se i Galway och tog bussen klockan tolv, var tillbaka i Mallow tjugo i tre och där blev vi hämtade av Katie. Imorgon har jag sovmorgon men har lovat att hämta barnen i skolan eftersom Katie ska iväg runt lunch och vara borta hela eftermiddagen.
 
Lite bilder från Galway!
 
 
 
 
 
 
De här killarna spelade traditionell irländsk musik och de var riktigt bra. Och rätt glada över att bli fotograferade, de jublade och vinkade haha.

Nu är det slut på veckan...

 
...det är dags för fredagsmyyyyys! Gud vad jag saknar den reklamen ibland haha. Går och nynnar lite för mig själv ibland när jag kommer på att det är fredag.
Ikväll är jag barnvakt till Róisín, Niall sover över hos kusinerna och Paul och Katie är på bio. Sitter i vardagsrummet med en brasa igång (säger man att en brasa är igång??), tittar på Trassel och dricker årets första glögg! Hittade ju glögg på IKEA och kunde inte hålla mig längre. Så gott det är!!
 
Ser ni mandlarna?
 
Róisín sover sedan klockan åtta så det blev en lugn kväll för mig. Snart ska jag gå och packa inför imorgon när det bär iväg till Galway, klockan sju måste jag gå upp... Kan ju alltid sova vidare på bussen!

Latdagar

Igår och idag har jag haft två extra lediga dagar, barnen har höstlov och Katie tog två dagar ledigt. Skönt att vara ledig såklart, men lite synd att ingen av de andra au pairerna är lediga för då hade vi ju kunnat åka någonstans i fyra dagar med helgen och allt. Jaja, inget att göra åt saken och jag har latat mig hela dagen igår och tänker lata mig lite grann idag också! Igår var det skitväder på ren svenska, regnigt och grått hela dagen och becksvart klockan sex på kvällen. Jag var inte utanför dörren en enda gång på hela dagen haha. Idag tänkte jag vara lite mer produktiv, jag ska städa mitt rum i alla fall och gå en promenad om solen stannar kvar. Öva på min fiolläxa måste jag också göra, ska spela The dawning of the day och det är lite svårt när jag inte har hört låten förr och de inte ger oss riktiga noter... De skriver bara ner tonerna, alltså i bokstäver. Och när det är en lång ton markeras den med ett streck efter bokstaven. Lite irriterande tycker jag, känns oseriöst. Och vaddå en lång ton? Pratar vi halvnot eller helnot? Punkterad fjärdedelsnot?
 
 
Jag antar att det har med copyright att göra, man får ju inte kopiera noter hur som helst. Men som musikskola tycker jag att man borde ha någon lösning på det, lite halvtaskigt att lära ut hur man spelar ett instrument men inte hur man läser noter...
 
Imorgon ska jag och Carolin åka till Galway, äntligen! Ett av de ställen jag har velat besöka sedan jag kom hit. Från början var det tänkt att Carolin skulle köra men hennes familj behövde plötsligt bilen, jag kunde inte ha Katies bil heller så vi ska ta bussen. Lite snopet blir det för vi hade tänkt göra en liten roadtrip norr om Galway hela vägen upp till Sligo men det får vi skippa. Kanske en annan helg! Det blir hela helgen i Galway istället och det blir nog bra det också.



RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu